KraLice
IRCops
Diş hekimi William Morrison ilk pamuk şekerini 1897’de John C. Warton adlı bir şekerleme makinesinin yardımıyla yaptı. Bir dişçinin dahil olmasına şaşırdınız mı? Sonuçta, şeker diş hekiminin düşmanı değil mi? Evet, öyle. Ancak pamuk şekeri dişler için beklediğiniz kadar kötü değildir. Biraz şeker içermekle birlikte, bu yiyecek çoğunlukla havadan yapılır. Bu nedenle, pamuk şekeri aslında elma şekeri ve kekler gibi diğer tatlılardan daha az şeker içerir.
1904’te Morrison ve Wharton “peri ipi” olarak adlandırdıkları pamuk şekerlerini St. Louis Dünya Fuarı’na götürdüler. Her kutuyu 25 sent gibi bir ücrete sattılar. Bu bugün pek pahalı görünmese de, o zaman fuar için satılan bir biletin yarısı fiyatıydı! İnsanlar şekerin pahalı olsa bile, bunun bedelini ödemeye hazırdılar. Morrison ve Wharton, fuarda 68.000’den fazla peri ipi sattılar.
İlk pamuk şeker makinelerine pek kimse güvenmedi. Çünkü yüksek sesle tıkırdadılar ve sık sık bozuldular. 1949’da Ohio, Cincinnati’deki Altın Madalya Ürünleri’nin yardımcı olduğu makineler için bir yay tabanı tanıttı. Bugün, Altın Madalya Ürünleri neredeyse tüm pamuk şeker makinelerini üretmektedir. Bir sonraki pamuk şekerinin tadını çıkarırken, makineye bir göz atın!
Pamuk şeker neyden yapılır?
Peki, pamuk şeker makinesinin içinde ne oluyor? İlk olarak, şeker sıvı hale gelene kadar eritilir. Ardından, makine o sıvıyı şekillendiren ve soğutan küçük deliklerden iterek sıvı şekeri döndürür. Soğuduktan sonra şeker tekrar katı hale gelir. Makine daha sonra binlerce küçük kristalize şeker ipliğini toplayarak makinenin içinde bir kağıt konisini döndürür. Pamuk şekeri pufu doğru boyuta ulaştığında yemek zamanı!
Pamuk şekerin imzasını pembe ve mavi renkle nasıl aldığını merak ediyorsanız, pamuk şekerinin, tıpkı şeker gibi aslında beyaz renktedir ama pembe ve mavi gıda boyaları ile renklendiriliyor.
Bir diş hekimi pamuk şekeri yaptıysa, tamamen sağlıklı olmalı, değil mi? Pek değil. Diğer tatlılara kıyasla şeker bakımından hafif olsa da bir kutu soda ile aynı miktarda şekere sahiptir. Bu belki pamuk şeker yemenin iyi olduğu anlamına gelebilir. Ancak yine de kesinlikle her gün pamuk şekeri yememelisiniz.
Kaynakça:

1904’te Morrison ve Wharton “peri ipi” olarak adlandırdıkları pamuk şekerlerini St. Louis Dünya Fuarı’na götürdüler. Her kutuyu 25 sent gibi bir ücrete sattılar. Bu bugün pek pahalı görünmese de, o zaman fuar için satılan bir biletin yarısı fiyatıydı! İnsanlar şekerin pahalı olsa bile, bunun bedelini ödemeye hazırdılar. Morrison ve Wharton, fuarda 68.000’den fazla peri ipi sattılar.
İlk pamuk şeker makinelerine pek kimse güvenmedi. Çünkü yüksek sesle tıkırdadılar ve sık sık bozuldular. 1949’da Ohio, Cincinnati’deki Altın Madalya Ürünleri’nin yardımcı olduğu makineler için bir yay tabanı tanıttı. Bugün, Altın Madalya Ürünleri neredeyse tüm pamuk şeker makinelerini üretmektedir. Bir sonraki pamuk şekerinin tadını çıkarırken, makineye bir göz atın!
Pamuk şeker neyden yapılır?
Peki, pamuk şeker makinesinin içinde ne oluyor? İlk olarak, şeker sıvı hale gelene kadar eritilir. Ardından, makine o sıvıyı şekillendiren ve soğutan küçük deliklerden iterek sıvı şekeri döndürür. Soğuduktan sonra şeker tekrar katı hale gelir. Makine daha sonra binlerce küçük kristalize şeker ipliğini toplayarak makinenin içinde bir kağıt konisini döndürür. Pamuk şekeri pufu doğru boyuta ulaştığında yemek zamanı!
Pamuk şekerin imzasını pembe ve mavi renkle nasıl aldığını merak ediyorsanız, pamuk şekerinin, tıpkı şeker gibi aslında beyaz renktedir ama pembe ve mavi gıda boyaları ile renklendiriliyor.

Bir diş hekimi pamuk şekeri yaptıysa, tamamen sağlıklı olmalı, değil mi? Pek değil. Diğer tatlılara kıyasla şeker bakımından hafif olsa da bir kutu soda ile aynı miktarda şekere sahiptir. Bu belki pamuk şeker yemenin iyi olduğu anlamına gelebilir. Ancak yine de kesinlikle her gün pamuk şekeri yememelisiniz.
Kaynakça: