Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haberler kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Hıdırellez'in en yaygın ritüeli: Gül ağacı dileği nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haberler
Konu Başlığı Hıdırellez'in en yaygın ritüeli: Gül ağacı dileği nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Süper Üye
20 Eki 2023
17,281
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Hıdırellez gül ağacı dileği nasıl dilenir?  Gül ağacı yoksa ne yapılır?

Baharın habercisi kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan "Hıdırellez", farklı gelenek ve inanışlarla kutlanıyor. Hıdırellez'in en yaygın ritüeli ise gül ağacı ritüeli. Peki, gül ağacı dileği nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri

ipIj7JdgZEunRQYuOhwyEA.jpg

Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.O gün yapılan bir başka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve bereket için evin içerisine serpiliyor.
Yq6sIoflF06WVcvdzOmtbg.jpg

Üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiğ damlalarından yoğurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.Bekar kızlardan alınan yüzük, kolye ve boncuk gibi eşyalar içerisi su dolu çömleğin içerisine konup, çömleğin ağzına yeşillik bırakılarak üzeri kırmızı bir yemeni ile örtülüp kilitlenerek gül ağacının dibine bırakılıyor. Ertesi gün çömlek başına toplanan kızlardan birinin üzerinden kilit açılarak maniler eşliğinde çömlekteki eşyalar çıkarılıyor.
sxdP3Zzjp0q-ki9foiO92A.jpg

Bereket getireceği düşünülerek keselere konan bakliyat, gül ağacına asılarak 1 gece bekletiliyor, bu malzemeler 1 yıl boyunca yemeklere az az konarak tüketiliyor. Kurulan salıncakta oturan genç kızı bu kişiyle evlenmek isteyen delikanlı sallıyor.Verim vermeyen ağacın yanına balta ile gidilerek ürün vermesi yoksa kesileceği söyleniyor.
a7_ynJYb8kuO7-3bvLNW7A.jpg

Anadolu’da da herkesin bahçesinde gül ağacı olmadığı için buna alternatif yollar hep olagelmiş.Gül ağacı yoksa Hıdırellez dileği şöyle dilenir:Bir saksı bitkisi ya da herhangi bir yeşil ağaç/dalı da kabul edilir. Önemli olan "canlı" ve "toprakla bağlantılı" olmasıdır.
jx7reFMPVEyaBMUC6-QeCA.jpg

Eğer bu da mümkün değilse, dilekler toprağa gömülür ya da suya bırakılır. Özellikle akan suya (dere, nehir, deniz) bırakmak, Hızır’ın suyla ilişkilendirilmesinden dolayı çok güçlü sayılır.Bazı bölgelerde insanlar dileklerini bir kağıda yazıp yastık altına koyar, sabah ilk rüyasını dileğiyle yorumlar.Hatta şehirlerde yaşayanlar balkon demirlerine ya da pencere kenarına asarak niyet ederler, bu da kabul gören bir uygulamadır.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt